“Medyada Cinsiyet Eşitsizliği“ Paneli Gerçekleştirildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu üyeleri ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem’in yer aldığı  “Medyada Cinsiyet Eşitsizliği“ konulu panel 8 Mart 2019’da Dünya Kadınlar Günü’ nde gerçekleştirildi.

Kadın Gazeteciler Komisyon Başkanı Pınar Aktaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde iletişim eğitiminde kadının konumu, Türk basın tarihinde kadın hareketi, cinsiyetçilik sorunu ve haber yazımındaki cinsiyetçi ifadelere değinildi.

 

Moderatör Pınar Aktaş’ın sözlerine komisyonunun çalışmalarından bahsederek başlayarak, “Cinsiyet eşitliği odaklı haberlerin yaygınlaştırılması, cinsiyetçi dil yerine eşitlikçi bir yapının oluşturulması, kadının ikincil konumdan çıkarılıp beceri, bilgi ve donanımlarıyla hak ettiği biçimde konumlandırılması için faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz “ ifadelerini kullandı.

 

Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem, ‘İletişim Eğitiminde Kadın’ başlıklı  konuşmasında iletişim eğitimi veren kurumlarda cinsiyet eşitliği sorunlarının aşılması gerektiğini belirterek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki öğrenci istatistiklerini aktardı. Erdem, “ 2294 öğrencimizin yüzde 46’sı kadın; yüzde 54’ü erkek ve lisansüstünde ise yüzde 49.7’si kadın, yüzde 50.2’si erkek. Fakültemize akademik kadro açısından baktığımızda, kadın oranının temsil düzeyinin Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu görüyoruz. Bu noktada iletişim eğitimi alan öğrencilerin, medyada toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık kazanması ve birer medya okuryazarı olarak sektöre adım atmaları açısından önemli ve umut verici “ dedi.

 

Semiha Öztürk, ‘Türk Basın Tarihinde Kadın Hareketi’ başlığı altında reformlar, feminizm ve tarihçe konularına ek olarak günün önemine de dikkat çekerek, “ Ben doğuştan feministim. Kadın ve erkek eşitliğine inanıyorsan feministsindir. Geçmişi bilmek için tarihe bakalım. Bu tarihin arkasında dünya kadınlarının hikayesi var. Simone De Beauvair’e ait sevdiğim bir söz var, diyor ki, kadın doğulmaz, kadın olunur ” ifadelerine yer verdi.

 

Gazeteci Seda Kaya Güler, “Ülkemizdeki ilk kadın avukat ya da ilk kadın romancı Fatma Aliye Topuz gibi kadınlara odaklanıyoruz. Kadın olmak üzerine bir mücadele var. Medya sektörü açısından ise bu durumu düşününce yüksek mevkileri kadınlar istemeli. İlerisi için umutluyum. Sizler eşitliğin olmasını sağlayacaksınız“ şeklinde konuştu.

 

Mesude Erşan ve gazeteci Semra Kardeşoğlu ise haber yazımındaki sorunlar konusuna dikkat çekti.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir